PARA TASARRUFUNDA 12 TÜYO
Para kazanmak önemli bir konu. Bununla birlikte harcamak daha da önemli bir konu. Eğer maaş gününden maaş gününe yaşayan bir insansanız her zaman parasal konularda sıkıntı yaşarsınız.
Herkesin yapabileceği basit tüyolardan bahsedeceğim. Gerçekten bunları yaptım diye zorlanacak kişi olmayacaktır.
1. Spor salonları kullanmayın. Sporda her zaman doğayı taklit edin. En atletik canlıları düşünün: Kurt, antilop, geyik, tavşan, kanguru.... hiç biri şişirilmiş kaslara sahip değildir. Ve bu özgür ruhlu canlılara yürüme bandında harekete zorlayamazsınız: Strese girerler. Bir kurt günde ortalama 40 km yol yapar. Ben kurtlarda obezite sorunu duymadım. Doğada sadece yürüseniz bile çok daha fazla verim alacaksınız. üstelik bir kere açıkhava insanı oldunuz mu yaratıcılığınız gelişecek..
ayda 100 TL yılda 1200 TL tasarruf
2.Kablo TV aboneliğini kapatın. Gerçekten TV alışkanlığınızı gözden geçirin. TV'siz hayat mümkün ve bunu yapın. Hem reklam silahlarından da biraz az etkilenmiş olursunuz. Hem de açıkhava insanı olmanızı engelleyen önemli bir prangadan kurtulursunuz.
ayda 75 TL yıl 900 TL tasarruf
3.AVM'lere gitmeyin. Büyükşehir insanları rahatlamak için AVM'ye gidiyor. Ancak kapalı mekanlar doğanın bir taklidi bile olmadıkları için buralarda rahatlamanız mümkün değil. Ayrıca buralarda şişirilmiş fiyatta eğlence (bowling vs), yemek veya kahve almanız büyük olasılık. Kesinlikle gitmeyin.
ayda 300 TL yılda 3600 TL tasarruf
4. Sinemayı yılda birkaça indirin. Sinema fiyatları da şişirilmiş kategoriden. Çünkü sinema filmleri çok kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Hem korsan kopyaları ve internet versiyonları piyasaya çıkıyor. Dolayısıyla bu kısa sürede maliyetlerin çıkartılması için sinema biletleri oldukça şişirilmiş. Yine sinema salonlarındaki meşrubat ve mısırların fiyatları da fahiştir.Ayda iki kere sinemaya gidip bir meşrubat tükettiğinizi varsayarak hesaplama yapıyorum.
ayda 40 TL yılda 480 TL tasarruf
5.Sigarayı bırakın. Sigara tüketimi ülkemizde hayli yüksek oranda. Lütfen kendinizi düşünün ve bir iyilik yapın. Sigarayı hemen bırakın. Sigaranın sadece kendi maliyeti değil, ayrıca sağlık maliyetleri de var. Bunu eklemeyeceğim. Hem sigara içip, hem spor salonuna kayıtlı arkadaşlarım var. Double hata.
ayda 300 TL yılda 3600 TL tasarruf
6. Dışarda şişirilmiş fiyattan kahve içmeyin. Günümüzde kola ve gazozun zararlı olduğunu içinde yüksek miktarda basit şeker bulunduğunu birçok kişi söyler. Dışarıda aldığınız kahvelerde çok fazla basit şeker içerir, kalorisi yüksektir ve fiyatları fahiştir. En iyi ihtimal ile haftada bir kez dışarda kahve içme üzerinden hesap yapacağım.
ayda 40 TL yılda 480 TL tasarruf
7. Alkolü bırakın. Erasmus dönemimde gözlemlediğim kadarıyla alkolsüz hayat batı toplu için imkansız gözüyle bakılıyor. Her gün alkol alan insanlar var. Alkol sağlığa zararlı. Bununla birlikte trafik kazaları, kavga gibi olaylara karışmanıza ve ertesi gün işte verimsiz olmanıza neden olur. Sağlığınız için tamamen bırakın.
ayda 60 TL yılda 720 TL tasarruf
8. Dergi-gazete aboneliklerini kapatın. Ülkemizde aboneliği yaygın olan bir yayın vardı. Cemaat desteği ile öğrencilere yardım gibi konulara değinerek bir hayli fazla aboneye sahip olmuştu. Ancak sorun şu kimse o gazetelere okumuyor. Ki bazı yayınlar okunmayı da hakketmiyor. Eğer gerçekten birilerine yardım amaçlı abone olduysanız, yardımınızı elden yapın.
ayda 25 TL yılda 300 TL tasarruf
9. İşe bisikletle gidin. Biliyorum ülkemizde bisiklet yolları yetersiz, trafikte saygı yok. Ama bisikletli sayısı artarsa mecburen farkındalık da artacak. Ayrıca karşılaştığınız her sorunu BİMER'e görüş, öneri, şikayet veya ihbar olarak yazın. Duyarlı vatandaş olun. Örneğin askere giden herkes dayak yediğinden bahseder. Yılda 600 bin genç askere gidip geliyor. Bu gençlerden sivil hayata dönünce sadece %10'u bile dayak yediğini dilekçe ile şikayet etse yılda 60 bin başvuru eder. Sizce buna duyarsız kalınabilir mi?
Trafik sorununu gördüğünüz her şeyi yetkililere bildirin. Artık sadece mobil uygulama ile bile foto çekip ihbar yapabilirsiniz.
yılda tahmini 5000 TL tasarruf
10. Kendi saçınızı ve çocuklarınızın saçını kendiniz kesebilirsiniz. Bu fikir tuhaf gelmiş olabilir ama mümkün. Bazı ülkelerde bizdeki kadar berber-kuaför bulunmuyor. İnsanlar ya kendileri hallediyor ya da bu konuya bizim kadar takık değiller. Gemide kendi saç traşımı kendim yapmaya başladım. basit bir model deneyin. Giderek eliniz alışacak. Eğer çocuğunuz da varsa bu size tasarruf olarak geri dönecek. 25 TL sizin, 10 TL çocuğunuzun masrafı olarak hesap ediyorum.
ayda 35 TL yılda 420 TL tasarruf
11. Sağlıklı kalın. Ülkemizde sağlık hizmetleri çok pahalı değil. Bu nedenle ilaç bağımlısı olanlar, hastalık hastasına dönmüş insanlar biliyorum. Bir genç kız regl ağrısı var diye ambulans çağırdığı vakalar yaşanıyor. Ancak ne kadar ucuz da olsa sağlıklı kalmak cebinize de iyi gelecek.
yılda tahmini 500 TL tasarruf
12. İş yerinizde yemek verilmiyorsa kendi yemeğinizi götürün. Bu konuda da öncelik bence doğayı taklit etmek. 3 öğün yemek düzeni iş ve işçi verimini artırmak için ortaya atılmış bir fikir. Doğada insanlar ya acıktığında ya da acıkmış olsalar bile yemek bulunca yiyorlardı. 3 öğün fikrini kafanızdan atın. Vücudunuzun acıkma sinyallerini dikkate alın. Tabii alışkanlık gereği tam öğleyin bir açlık hissedeceksiniz. Ancak bu gerçek açlık değil. Pavlov'un köpekleri deneyindeki koşullanılmış açlık.Öğle yemeğini tamamen atlamanız mümkün. Atlayamıyorsanız kendi yemeğinizi evden götürün.
ayda 225 TL yılda 2700 TL tasarruf.
Buradaki 12 maddenin herbirini yapıyorsanız ve bu gün tasarruf düzenine geçmiş olsanız; yılda 19900 TL masraf kaleminiz azalır.