30 Eylül 2015 Çarşamba

MİNİMALİST YAŞAMIN 21 FAYDASI


Minimalist yaşamak, popüler kültürle taban tabana zıttır. Tüm reklamlar ve etrafınızdaki herkes daha çoğun daha iyi olduğunu vurgular. Fakat az eşyaya sahip olmanın dayanılmaz bir hafifliği var.

Daha az eşyaya sahip olmanın size getireceği 21 güzel şey:

1. Daha özgürlükçü: İki-üç bavulla seyahate çıkma ile sırt çantası ile seyahate çıkmak arasındaki fark gibi büyük bir serbestlik duygusu hissedeceksiniz.

2. Kolay temizlik: Türk kültüründe bahar temizliğini göz önüne getirin. Aynı şeyi çok sade bir evde yapmak çok daha kolay olur.

3. Daha az masraf: İhtiyaç duymadığınız halde aldıklarınız olmayacak. Sadece gerekli olanlar. İster istemez tasarruf edeceksiniz.

4.Daha az stres: Her eşya ayrıca bakım, onarım veya temizlik gerektirir. Bunların hepsinde kurtulacaksınız.

5. Çevreye duyarlı: Dünyamızın sınırlarını insanlık olarak zorladığımızı biliyorsunuzdur. Sadece gerekli olana sahip olmak en büyük çevreci hareketlerden biri.

6. Daha üretken olma: Zamanızı adeta çalan, veya kafanızı meşgul eden şeyler kurtulunca üretkenliğiniz artacak.

7. Başkalarının hakkını yememek:  Dünya hepimizin. Daha fazlasını sahip oldukça birilerin elindeki azalıyor.

8. Çocuklara örnek: Yeni nesile gerçek mutluluğun eşyada olmadığını birinci elden gösterin.

9. Tembellik hakkı: Doğada her canlı tembellik hakkını kullanır. Bazen bir aslanın sere serpe uyuduğunu izlersiniz. Kafanızda dert edeceğiniz eşyalar olmayınca özgürce siz de yapabilirsiniz.

10. Daha kalitelisine sahip olma: Daha çok, daha iyi mottosu öğretildi bizlere. Daha çok iyi değildir, daha iyi iyidir.

11. Sevdiğiniz işi yapma: Masraflar azalıp, tasarrufunuz artacağı için, işinizi değiştirebilirsiniz.

12. Popüler kültür emrinde çıkma: Kesinlikle sizi yönlendirmesine izin vermemiş olursunuz.

13. Geçmişten kurtulmak: Anılar eşyalarda, fotoğraflarda değil. Anılar benliğinizde. Bir gün benliğinizi kaybetseniz, o biriktirdiğiniz eşyalar hiç bir işe yaramayacak. Geçmişe sığınmayın. yaşayın.

14. En önem verdiğinize vakit: Sadece masraflarınız değil, o eşyalara harcadığınız vakitten de tasarruf edeceksiniz. Ve en sevdikleriniz için, en güzel hediye... Vakit ayırmak.

15. Sade görünüm: Sadelik hep şıktır. Abartılı makyajdan tutun da, abartılı eve kadar her şey insanlara güzel gelmez.

16. Dinlenmeniz için vakit: Etrafında keşke gün 28 saat olsa diyenler var.. Sadeleşin ve kendinize de vakit ayırın.

17. Kalbinize yer açın: Kalbiniz araba sevdası, koltuk sevdası , eşya sevgisi ile dolmasın. Daha güzel şeyler var.

18. Aradığını kolay bulma: Gereksiz her şeyin atıldığı çatı katlarını düşünün. Sonra aranılan da bulunmaz.

19. Daha mutlu olma: Eşyaya sahip olma hırsı ayrı bir dert, onu koruma, temizleme ayrı bir dert. Kaza sonucu kaybetmek daha başka bir dert. Az eşyaya sahip olunca gönlünüz ferahlayacak.

20. Daha küçük yerde ikamet: Dünyanın en zengin ülkelerinden Avustralya'da insanlar gayet şirin prefabrik binalarda yaşıyorlar. Bu da sizi hafifletecek.

21. En önem verdiklerinize yer açın: Bir eve girdiğinizde çok fazla eşya varsa odaklanma sorunu yaşarsınız. Önem verdiklerinizi vurgulamak isterseniz, sade ev en güzel çüzüm.

29 Eylül 2015 Salı


PARA TASARRUFUNDA 12 TÜYO

Para kazanmak önemli bir konu. Bununla birlikte harcamak daha da önemli bir konu. Eğer maaş gününden maaş gününe yaşayan bir insansanız her zaman parasal konularda sıkıntı yaşarsınız.

Herkesin yapabileceği basit tüyolardan bahsedeceğim. Gerçekten bunları yaptım diye zorlanacak kişi  olmayacaktır.

1. Spor salonları kullanmayın. Sporda her zaman doğayı taklit edin. En atletik canlıları düşünün: Kurt, antilop, geyik, tavşan, kanguru.... hiç biri şişirilmiş kaslara sahip değildir. Ve bu özgür ruhlu canlılara yürüme bandında harekete zorlayamazsınız: Strese girerler. Bir kurt günde ortalama 40 km yol yapar. Ben kurtlarda obezite sorunu duymadım. Doğada sadece yürüseniz bile çok daha fazla verim alacaksınız. üstelik bir kere açıkhava insanı oldunuz mu yaratıcılığınız gelişecek..
ayda 100 TL yılda 1200 TL tasarruf

2.Kablo TV aboneliğini kapatın. Gerçekten TV alışkanlığınızı gözden geçirin. TV'siz hayat mümkün ve bunu yapın. Hem reklam silahlarından da biraz az etkilenmiş olursunuz. Hem de açıkhava insanı olmanızı engelleyen önemli bir prangadan kurtulursunuz.
ayda 75 TL yıl 900 TL tasarruf

3.AVM'lere gitmeyin. Büyükşehir insanları rahatlamak için AVM'ye gidiyor. Ancak kapalı mekanlar doğanın bir taklidi bile olmadıkları için buralarda rahatlamanız mümkün değil. Ayrıca buralarda şişirilmiş fiyatta eğlence (bowling vs), yemek veya kahve almanız büyük olasılık. Kesinlikle gitmeyin.
ayda 300 TL yılda 3600 TL tasarruf

4. Sinemayı yılda birkaça indirin. Sinema fiyatları da şişirilmiş kategoriden. Çünkü sinema filmleri çok kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Hem korsan kopyaları ve internet versiyonları piyasaya çıkıyor. Dolayısıyla bu kısa sürede maliyetlerin çıkartılması için sinema biletleri oldukça şişirilmiş. Yine sinema salonlarındaki meşrubat ve mısırların fiyatları da fahiştir.Ayda iki kere sinemaya gidip bir meşrubat tükettiğinizi varsayarak hesaplama yapıyorum.

ayda 40 TL yılda 480 TL tasarruf

5.Sigarayı bırakın. Sigara tüketimi ülkemizde hayli yüksek oranda. Lütfen kendinizi düşünün ve bir iyilik yapın. Sigarayı hemen bırakın. Sigaranın sadece kendi maliyeti değil, ayrıca sağlık maliyetleri de var. Bunu eklemeyeceğim. Hem sigara içip, hem spor salonuna kayıtlı arkadaşlarım var. Double hata.

ayda 300 TL yılda 3600 TL tasarruf

6. Dışarda şişirilmiş fiyattan kahve içmeyin. Günümüzde kola ve gazozun zararlı olduğunu içinde yüksek miktarda basit şeker bulunduğunu birçok kişi söyler. Dışarıda aldığınız kahvelerde çok fazla basit şeker içerir, kalorisi yüksektir ve fiyatları fahiştir. En iyi ihtimal ile haftada bir kez dışarda kahve içme üzerinden hesap yapacağım.

ayda 40 TL yılda 480 TL tasarruf

7. Alkolü bırakın.  Erasmus dönemimde gözlemlediğim kadarıyla alkolsüz hayat batı toplu için imkansız gözüyle bakılıyor.  Her gün  alkol alan insanlar var. Alkol sağlığa zararlı. Bununla birlikte trafik kazaları, kavga gibi olaylara karışmanıza ve ertesi gün işte verimsiz olmanıza neden olur. Sağlığınız için tamamen bırakın.

ayda 60 TL yılda 720 TL tasarruf

8. Dergi-gazete aboneliklerini kapatın. Ülkemizde aboneliği yaygın olan bir yayın vardı. Cemaat desteği ile öğrencilere yardım gibi konulara değinerek bir hayli fazla aboneye sahip olmuştu. Ancak sorun şu kimse o gazetelere okumuyor. Ki bazı yayınlar okunmayı da hakketmiyor. Eğer gerçekten birilerine yardım amaçlı abone olduysanız, yardımınızı elden yapın.

ayda 25 TL yılda 300 TL tasarruf

9. İşe bisikletle gidin. Biliyorum ülkemizde bisiklet yolları yetersiz, trafikte saygı yok. Ama bisikletli sayısı artarsa mecburen farkındalık da artacak. Ayrıca karşılaştığınız her sorunu BİMER'e görüş, öneri, şikayet veya ihbar olarak yazın. Duyarlı vatandaş olun. Örneğin askere giden herkes dayak yediğinden bahseder. Yılda 600 bin genç askere gidip geliyor. Bu gençlerden sivil hayata dönünce sadece %10'u bile dayak yediğini dilekçe ile şikayet etse yılda 60 bin başvuru eder. Sizce buna duyarsız kalınabilir mi? 
Trafik sorununu gördüğünüz her şeyi yetkililere bildirin. Artık sadece mobil uygulama ile bile foto çekip ihbar yapabilirsiniz.

yılda tahmini 5000 TL tasarruf

10. Kendi saçınızı ve çocuklarınızın saçını kendiniz kesebilirsiniz. Bu fikir tuhaf gelmiş olabilir ama mümkün. Bazı ülkelerde bizdeki kadar berber-kuaför bulunmuyor. İnsanlar ya kendileri hallediyor ya da bu konuya bizim kadar takık değiller. Gemide kendi saç traşımı kendim yapmaya başladım.  basit bir model deneyin. Giderek eliniz alışacak. Eğer çocuğunuz da varsa bu size tasarruf olarak geri dönecek. 25 TL sizin, 10 TL çocuğunuzun masrafı olarak hesap ediyorum.

ayda 35 TL yılda 420 TL tasarruf

11. Sağlıklı kalın. Ülkemizde sağlık hizmetleri çok pahalı değil. Bu nedenle ilaç bağımlısı olanlar,  hastalık hastasına dönmüş insanlar biliyorum. Bir genç kız regl ağrısı var diye ambulans çağırdığı vakalar yaşanıyor. Ancak ne kadar ucuz da olsa sağlıklı kalmak cebinize de iyi gelecek.

yılda tahmini 500 TL tasarruf

12. İş yerinizde yemek verilmiyorsa kendi yemeğinizi götürün. Bu konuda da öncelik bence doğayı taklit etmek. 3 öğün yemek düzeni iş ve işçi verimini artırmak için ortaya atılmış bir fikir. Doğada insanlar ya acıktığında ya da acıkmış olsalar bile yemek bulunca yiyorlardı. 3 öğün fikrini kafanızdan atın. Vücudunuzun acıkma sinyallerini dikkate alın. Tabii alışkanlık gereği tam öğleyin bir açlık hissedeceksiniz. Ancak bu gerçek açlık değil. Pavlov'un köpekleri deneyindeki koşullanılmış açlık.Öğle yemeğini tamamen atlamanız mümkün. Atlayamıyorsanız kendi yemeğinizi evden götürün.

ayda 225 TL yılda 2700 TL tasarruf.

Buradaki 12 maddenin herbirini yapıyorsanız ve bu gün tasarruf düzenine geçmiş olsanız; yılda 19900 TL masraf kaleminiz azalır.

28 Eylül 2015 Pazartesi

TÜKETİM ZİNCİRİNDEN KURTULMAK

Günümüzde her şeyin çok hızlı tüketildiği artık bir klişe cümle oldu. Tüketim bizi mutlu etmediği halde bu kısır döngüden çıkamıyoruz. Bu yazımda bunun sebeplerini inceleyeceğim.

Birinci sebep kişisel olarak bir satın almada artık 'istiyorum' diyoruz. Örneğin ben tablet istiyorum. Ben dizel filan arabadan istiyorum.

Oysaki anahtar kelime 'ihtiyacım var' olmalı. Hatta ihtiyaç öncelik sıralamasından geçmeli ki; o ihtiyacın karşılanması bir tatmin ve mutluluk oluştursun.

Bizi yine bilinçsiz tüketime yönlendiren konular :

1.TV VE SOSYAL MEDYA Gerçekten TV izlemeye veya sosyal medya hesabına sahip olmaya ihtiyacınız var? İhtiyacınız olmadan tükettiğiniz sözde eğlenceli bu ortamlar kapitalist tüketim zincirini ayakta tutan çok güçlü argümanlar. Bir çok kişi reklamlarda gördüğü ürünlerin daha kaliteli olduğuna inanıyor. Bu ortamlar size vakit kaybettirirken aynı zamanda ihtiyaç duymadığınız şeyleri satın almayı zorlar.

2. MARKA TAKINTISI: Yine reklam silahı sayesinde popüler olan ve belki daha kaliteli olduğu için değil de, reklamlar ve sponsorluklar nedeniyle aşırı pahalı hale gelmiş ürünler satın alıyoruz.
Oysa gene ihtiyacımız olan şeyi en iyi hangisi karşılar onun peşinde olmalıyız.

3. MUTSUZLUK DÖNGÜSÜ: Burada demek istediğim, günümüzde insanlar kendileri iyi hissetmediğinde alış verişle rahatlaması. Bunun sonucunda ya paralarının azalması, ya kilo almak, ya yalnızlaşmak ya da sağlığını kaybetmek gibi başka sorunları ortaya çıkartması. Eğer sıkıldıysanız daha önce yapmadığınız bir şey yapın. Doğada daha çok vakit geçirin. Bisiklet binin. insanlara yardım edin. Gökyüzünü izleyin. Doğal yaşama katkıda bulunun. Gönüllülük projelerinde yer alın. Sıkıntıda yediğiniz cips veya fast food sizi sağlığınızdan ederken, çıkıp doğaya bir ağaç dikmeniz, yıldan yıla onun büyüdüğünü görmeniz size inanılmaz bir huzur verecektir.

4. DAHA AZ, DAHA İYİ: Bunu içselleştirmek kolay değil ancak daha az gerçekten daha iyidir. Daha az eşya daha az masraf ve temizlik demek. Daha az sosyal medya, daha çok muhabbet demek.
Daha az teknoloji, daha çok insan ilişkisi demek. Hep aynı şeyi yaparak farklı sonuç beklemeyin. harekete geçin daha az şeye sahip olun.

27 Eylül 2015 Pazar

BAŞLANGIÇ

-Önemli olan; hayatta,"en çok şey'e sahip olmak" değil,"en az şey"e ihtiyaç duymaktır.
EFLATUN

Hayat ve zaman hızla akıp giderken; hiç hayatınızı ve durumunuzu değerlendirme fırsatınız oluyor mu? Hep bir  telaş içinde geçen vakitler mi var sizin için?

Ömrümüz birkaç öğretilmiş ve genelde maddi olan amaçlar peşinde geçiyor... Bu durumda mutsuzluk kısır döngüsüne girmek işten bile değil.

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek yaptığımız ve maalesef bu gerçekçi değil.

Burada az şeye sahip olarak, kendinizi nasıl tatmin edilmiş ve değerli hissedeceğiniz hakkında nüanslar paylaşacağım.

Bir basit örnek: Etrafınızda çaya şeker atmayı bırakınca bununla övünen insanlar vardır: Onlar Eflatun'un sözünü yerine getirmiş olmanın rahatlığını paylaşıyorlar. İhtiyaç kalemlerinden birini azaltmak ve onları gerçekten mutlu etti. Peki ya kendinizi çaya hiç ihtiyaç duymayacak şekilde eğitseniz? Sadece şekeri bırakmak o kadar hafiflik yaratıyorsa daha büyük kalemleri hayatınızdan çıkarmak nasıl olurdu?

Başardığımızda, büyük rahatlık yaratacağını düşündüğüm bazı küçük değişiklikler:

-TV'siz ev hayatı
-daha az eşyaya sahip olmak
-birkaç çift giysi ile yetinmek
-spamlardan gereksizlerden arındırılmış e-mail
-daha küçük bir ev
-gereksiz dergi,gazete aboneliklerin iptali
-kredi kartlarından kurtulmak
-bağımlılık yapan sosyal medya hesaplarından kurtulmak
-tuz,şeker, beyaz ekmek tüketmemek
-değer verdiğimiz insanlara vakit ayırmak
-pahalı GSM aboneliklerinden kurtulmak
-Hazır ve dışarıdan yemeyi bırakmak
-egzersiz yapmak
-TV yerine okumaya terfi etmek



-