DAĞINIKLIKTAN KURTULMANIN 10 TEMEL ADIMI
Doğuştan gelme düzenli biri değilim. Hatta lise yıllarımda yatılı okuldayken, atletizm takımımla yarışlara gittiğimizde otel odalarımızı hunharca dağıtırdık: Çünkü bizim özgür olduğumuz, istediğimiz gibi dağıtabileceğimiz anlamına geliyordu.
Zamanla dağınık olmanın özgürlükle alakası olmadığını ve herkes gibi beni de rahatsız ettiğini gözlemledim. Ferah bir yaşam için dağınıklıktan kurtulmanın on temel adımını gözlemleyelim.
1. Evinize sürekli eşya girişini durdurun: Sadeleşmek ve minimize eşyayı sahip olmak için, gelen eşyanın elinizden çıkardıklarınızdan az olması gerekir. Eski eşyanızı yenileri ile değiştirdiğiniz sürece, dağınıklıktan kurtulmaya çalışmak zaman israfı olur.
2. Günde en az bir şeyden kurtulun: Bahar veya bayram temizliklerinde bir sürü eşya atılır. Gereksiz olduğunu temizlik sırasında fark ederiz. Oysa her gün bir eşyadan kurtulursanız, dağınıklıktan sadeliğe terfi edeceksiniz. Hadi yıllardır dokunmadığınız kitapları kütüphaneye verin. Giysileri Kızılay kutularına atın. Atıkları geri dönüşüme verin.
3. İlk önce en bariz olanı elden geçirin. Sürekli zaman geçirdiğiniz yerde bile gözünüze rahatsız eden, kolayca vazgeçebileceğiz şeyden başlayın.
4. Çöpleri bir plana yapın. Öncelikle çöpleri ayrıştırın. Hiç bir zaman gazete ile çay posası aynı yere atılmaz. Kağıt, teneke ,plastik ve cam atıklarınızı geri dönüşüme verin. Organik atıklarınızı her gün çöpe atın. Koku yapmasını ve yer kaplamasını engel olursunuz.
5. Eşyaları suçlamayın. Dağınıklığın sebebi onlar değil. Bir çok şey ev için gerekli olabilir. Ancak bu onları gerçekten ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelmez. Farkı anlayın ve ihtiyaç duymadıklarınızı eleyin.
6. Kurtulmaktan korkmayın. Anısı olan eşyalar vardır... Bunlar bir süre sonra size yük olur. Onlardan kurtulmaktan korkmayın. Anılar beyninizde, eşyalarda değil.
7. Hediyeler maddesel olmak zorunda değil. Artık en büyük sıkıntı bu. Hediyeyi hatta kutusunu bile saklamak. Hediyeler maddi olmak zorunda değil. Kişiye vakit ayırmak, bir anı satın almak, beraber bir şeyler yapmak çok daha iyi bir hediyedir. Çevrenize bunu alıştırın.
8. Evinizi çok fazla donatmayın: Her şey size lazım olabilir. Bu mantıkla her şeye sahip olmak zorunda değilsiniz. İhtiyaç önceliği taraması yapın. Gerçekten ihtiyaç ise sahip olun.
9. Sahibinden izin almadan hiçbir şeyi atmayın. Herkesin bir şeylere sahip olma hakkı var. Çocukların bile. İzin almadan gönderdiğiniz eşyalar hem haksızlık olacak, hem de sizi ve hareketinizi itici gösterecektir.
10. Hayatınızı dağınıklık içinde israf etmeyin. Dağınıklık özgürlük değil. Onlar sırtınızda kambur.
Her şeyi biranda yapmak zorunda değilsiniz. Kademe kademe yavaş yavaş bu sorunu halledebilirsiniz.
Sadelikten daha rahat, daha klas, daha şık bir şey olamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder